Search
Generic filters
Search
Generic filters

Da li su dodaci ishrani dobri za Vas?

Zbog bolesti ili neodgovarajućeg unosa hrane, bolest nas je sve bar jednom u životu natjerala da posjetimo doktora, zar ne?

Pa, ako ovo još niste iskusili, nadamo se da i nećete susresti u narednim vremenima. Ali oni koji jesu vjerovatno su bar jednom čuli za “dodatak prehrani”. Možda su upoznati s jednom ili dvomjesečnom dozom kako bi ojačali svoje tijelo iznutra i poboljšali svoje fizičke performanse. Ali, da li je kapsula i više od toga? Jesu li ti dodaci ishrani uopšte dobri za Vaše zdravlje ili ne?

Hajde da danas detaljno razotkrijemo svaki njegov aspekt!

Šta je dodatak ishrani?

Da bismo razumjeli da li je dodatak ishrani dobar za naše zdravlje ili ne, prvo moramo razumjeti šta je to zaista.

Ako uzmemo u obzir doslovno značenje, onda se dodatak ishrani odnosi na bilo koju kapsulu, tabletu, pilulu, sredstvo za žvakanje ili sirupe koji sadrže dijetetski element. To može biti bilo koja aminokiselina, vitamini, minerali, itd. Može se čak konzumirati u obliku nutritivne pločice. Imajte na umu da se bilo koji oblik dodataka ishrani smije unositi samo kroz usta u tijelo. Inače se ne može klasifikovati kao dodatak ishrani. Dodaci ishrani koje se uzimaju u obliku nazalnih sprejeva, krema, losiona itd. nisu dodaci ishrani već ljekovi.

Takođe, dijetetski suplementi ne bi trebali zamijeniti obroke. I dalje je neophodan pravilan unos hrane, poput tečnosti, voća, povrća, mesa i dr. Suplementacija može samo povećati unos nutrijenata.

Vrste dodataka ishrani

Znamo da nam dijetetski suplementi obezbjeđuju hranjive tvari. Ali šta su to nutrijenti? Odakle dolaze? Da bismo odgovorili na takva pitanja, moramo objasniti prvo da oni dolaze iz raznih izvora prema kojima se dalje klasifikuju:

Sintetički: Dodaci ishrani sintetičke vrste su oni koji se pripremaju potpuno umjetno. Oni su u stanju da isporuče dobrobit nutrijenata, ali se ne dobijaju iz prirodnih resursa.

Djelimično sintetički: Ovi suplementi sadrže hranjive tvari koje se izvorno ekstrahuju iz biljaka, neorganskog materijala, životinjskih tkiva, itd. Ali kasnije se hemijski mijenja kako bi se ispunili određeni zahtjevi ili poboljšala njegova efikasnost.

Prirodni: Ovi suplementi sadrže stvarne nutrijente ekstrahovane iz biljaka i životinja i životinjskih tkiva. Ponekad se mogu ekstrahovati i iz neorganskih materijala, kao što su kamenje i morska voda.

Nutrijenti u dodacima ishrani

Kao što je gore spomenuto, dijetetski suplementi mogu ljudskom tijelu osigurati bukvalno bilo koju vrstu hranjivih tvari. Bilo da se radi o makronutrijentima ili mikro, ovi suplementi mogu pomoći u pokrivanju gubitka za sve. Međutim, u nastavku su navedeni neki od najčešće konzumiranih nutrijenata putem suplemenata:

 • Amino kiseline
 • Proteini
 • Probiotici
 • Vitamini
 • Minerali
 • Vlakna
 • CLA (konjugirana linolna kiselina)
 • Masne kiseline
 • Herbal Extracts

Dodatno, dodaci ishrani se mogu dalje podijeliti u dvije vrste:

 • Onaj koji obezbjeđuje jednu određenu hranjivu materiju
 • Onaj koji obezbjeđuje mješavinu nekoliko nutrijenata (npr. multivitamina)

Prednosti dodataka prehrani

Još nismo razmotrili veoma važno pitanje; zašto ljudi konzumiraju dodatke prehrani? Koje su prednosti dodataka ishrani?

Razmotrimo. Dodaci ishrani koriste ljudskom tijelu:

 • Poboljšanje zdravlja i suzbijanje nutritivnih nedostataka.
 • Jačanje imunološkog sistema.

Da, to je otprilike to! Ali nemojte misliti da je ovo malo. Ova dva uticaja su zaista velika!

Na primjer, dobre doze vitamina E i C (antioksidansi) mogu smanjiti toksični učinak ljekova uključenih u hemoterapiju. Slično, doze drugih nutrijenata mogu pomoći u prevenciji nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja poput hipertenzije, anemije itd.

Nedostaci dodataka ishrani

Dodaci ishrani nemaju nikakvih nedostataka, sve dok ih  konzumirate prema receptu. Međutim, ako konzumirate velike doze, to bi moglo uzrokovati probleme.

Na primjer, produženo i obilno uzimanje vitamina B6 može uzrokovati nepopravljivo oštećenje živaca. Na isti način, iznenadni unos velikih količina vitamina C može uzrokovati dijareju. Takođe, ako osoba uzima različite grupe ljekova istovremeno, to može uzrokovati neodgovarajuću interakciju lijekova. To dovodi do razvoja novih pitanja.

 Recimo da uzimate ljekove za liječenje akni. Ali tada počinjete da uzimate i tablete vitamina A. Sada će takva situacija povećati toksičnost vitamina A u vašem tijelu zbog hemijskih reakcija koje se odvijaju između njih dvoje.

Dakle, da li je to dobro ili loše?

Ni jedno ni drugo! Ili, možete reći, oboje!

Da li su dodaci ishrani dobri ili loši, sve zavisi o njihovom konzumiranju. Ako ih konzumirate kako je propisano (s obzirom da ste bili iskreni sa svojim doktorom da trenutno ne uzimate druge lijekove), onda je sve u redu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Leave your comment
Comment
Name
Email